Sunday, 25 June 2017

”ALLA STORLEKAR ÄR VACKRA”

Påståendet i rubriken är sant, eftersom ingen i världen kan bestämma vad som är vackert i någon annans ögon. 


Jag är däremot extremt trött på att överviktiga människor använder detta uttryck och anses vara inspirerande och bra kontrast till alla de smala/muskulösa personerna som allt som oftast kommer upp i media. Det enda som enligt mig är positiv med dessa överviktiga som kommer fram i media och använder sin storlek som något positivt, är att ungdomar kanske förstår att det är viktigt att älska sig själv och sin egen kropp. Jag är imponerad och ser upp till tjockisar som inte gnäller över sin storlek utan lever livet och är bekväma i sin kropp. Däremot kan jag inte tåla dem som provocerar genom att skriva till exempel ”håller om mina valkar och min underbara mage och min kropp som fungerar så bra!”- och efter detta får positiv feedback om ”you go girl, ändra dig aldrig, du är en stor inspiration för alla”- ja okej om diabetes och hjärtfel är inspirerande så.Jag säger inte att hela världens befolkning skulle behöva vara pinnsmala och ha klädstorlek XS- men när personer med BMI på över 30 anses vara inspirerande går det för långt. Över 50% av Finlands befolkning lider av övervikt  i vuxen ålder och i medeltal 20% av barn i skolålder (Källa THL). Undersökningar visar att det blir allt svårare att gå ned i vikt ju äldre man blir, med tanke på att vikten allmänt ofta brukar öka med åren då metabolismen blir långsammare, sjukdomar uppkommer och tröskeln för att börja träna blir högre. Då anser jag verkligen inte att det är passande att ungdomar skall bli påverkade av dessa överviktiga i åldern under 30 år som visar sitt ”perfekta liv som tjockis”. Har ni någon gång sett en person som lider av fetma på sådär 60 år som skulle anse sig som motiverande och inspirerande? Nej inte jag heller. Varför? Jo för att deras risk att drabbas av diverse sjukdomar är avsevärt högre än för dem som har ett normalt BMI.

·         högt blodtryck
·         diabetes typ 2
·         blodfettsrubbningar
·         åderförfettning, även kallat åderförkalkning
·         gallsten
·         förfettning av levern
·         astma
·         snarkproblem och sömnapné - andningsstopp under sömnen
·         belastningsskador i leder
·         komplikationer under graviditet
·         cancer i livmoder, äggstockar, bröst och prostata
·         cancer i matstrupe
·         cancer i tjocktarm, njurar, gallblåsa, lever och bukspottkörtel
·         infertilitet, det vill säga ofrivillig barnlöshet
·         demens

Ja där har vi en lista på sjukdomar fetma kan leda till. Rätt så inspirerande va? Med tanke på att jag under några år har jobbat som vikarie och varit på praktik på diverse sjukhus har jag även erfarenhet av detta. Är det inspirerande att bli så tjock att man som 50 åring blir sängliggande och behöver 2-3 vårdares hjälp för att kunna svänga sig i sängen? Är det inspirerande att behöva hjälp i så gott som allt i vardagen?

Så kära tjockisar, ni är VACKRA som ni är, men ni lider av en sjukdom. Ifall ni vill leva ert liv till fullo, rekommenderar jag att ni så snabbt som möjligt tar tag i era livsvanor. Ni behöver inte bli pinnsmala fitnesstjärnor, men ni kommer att märka att då kroppsvikten går ner till vad som anses normalt (Källa WHO), kommer ni att kunna njuta av livet så mycket mer och så mycket längre. Ni kan vara både tjocka och lyckliga som unga, leva ett normalt liv, men med åldern klarar kroppen inte av allt det extra arbete som den överdrivet stora kroppsvikten kräver. Om ni älskar er kropp så mycket som ni påstår, borde ni även behandla den med kärlek. Ta tag i er sjukdom nu och vänta inte tills det är för sent. 

Och före ni börjar kommentera idiotiska saker och med våld vill förvränga poängen med detta inlägg är jag väl medveten om att alla- såväl smala som tjocka- kan påverkas av sjukdomar som förändrar livet i vilken ålder som helst. Men ifall ni läser er in i ämnet förstår ni nog min poäng.


-Dessi